Monday, May 28, 2012

"Plan 9 from Outer Space" (1959)

Mille muuga alustada halbada filmide blogi, kui mitte Ed Woodi kultusfilmiga "Plaan 9 avakosmosest" (originaaltiitliga "Grave Robbers from Outer Space", mida aga filmi rahastaja, baptistide kirik, ebasobivaks pidas) . Kõigi aegade halvima režissööri mainet kandev Wood sai postuumse kuulsuse osaliseks tänu Tim Burtoni filmile "Ed Wood", kus nimiosas Johnny Depp, ning tema filmide taasavastamisele 80ndatel-90ndatel, mil "halb kino" alternatiivkultuurile huvi hakkas pakkuma. "Plaan 9" on võitnud veel mitmekesiseid anti-auhindu kõikvõimalikes hindamiskategooriates.
Millegipärast ollakse halvale kinole valmis kergemini andestama kui halvale kirjandusele, muusikale või luulele. See on natuke nagu naiivne maalikunst - läheb aeg mööda ja keegi avastab, et tegelikult on päris muhe vaatamine. Iseasi, kas sellist "keel põses" kuulsust väga hinnata saab. Samas, peaasi, et publikule häid emotsioone ja elamust pakub. 
Halb kino on ka väga heaks õppematerjaliks algajatele filmitegijatele - õpid vigu märkama ja analüüsima ning ise teed juba kraadi võrra paremaid filme. Pealegi on need, filmitööstuse äärealadele jäävad teosed, sageli omanäolisemad kui peavoolu kino hea maitse standarditele vastavad filmid. Kui raha pole, tuleb lahenduste leidmisel tegijate fantaasiale lootma jääda.
Neid põhjuseid, miks Ed Wood nii viletsaid filme tegi, on üsna palju analüüsitud. Enim kõlavad arvamus, et püüd olla korraga režissöör, stsenarist ja produtsent, lihtsalt ei kandnud välja. Teisalt ka rahaküsimus. Ed ei tahtnud mingit draamafilmi või romantilist komöödiat teha, vaid ikka kõikvõimalikke koletisi ja action´it sisse panna. Sci-fis torkab aga rahanappus eriti teravalt silma.
Ent ega tal seda režissööriannet kah ikka polnud - vaadake näitlemist, hüplikku montaaži või ohtraid loogikavigu sellegi filmi puhul. Neid vigu ei saa ainult rahapuuduse arvele kanda. Samas meenutatakse teda kui ülimalt optimistlikku-entusiastlikku tegelast, kes oma pidevast põrumisest hoolimata kuni päris lõpuni pead norgu ei lasknud. 
"Plaan 9 avakosmosest", mis Woodi enda lemmikuks oli ja on loodud austusavaldusena vanameister Bela Lugosile (näitleja viimane roll, küll arhiivimaterjalidel ja dublandil põhinev), sisaldab hauaröövlitest tulnukaid, kes surnuid ellu äratavad, et takistada inimkonda uue relva loomisel. Viimase tehnoloogiat pole veel väljagi mõeldud, aga siiski kardetakse, et ükskord inimesed sellegi otsa komistavad ja saadavad oma vastutustundetuses hukka nii oma planeedi kui kogu universumi. Sügavalt patsifistlik film. Maalased on kamp lolle tegelasi, kes oma külaskäigul kosmoselaeva põlema süütavad, märatsevad ning kaklevad. Tulnukad seevastu jätavad õilsa, aga väga naiivse mulje.
Bela Lugosi - archive footage

Ed Woodi elust (ja selle pahupoolest, vaesusest, transvestismist ja alkoholismist), "Plaan 9" tootmisloost, seal leiduvatest apsudest ja muust võiks veel mitu lehekülge triviat kirjutada, aga selle kohta leiab mujaltki infi - praeguseks on internet Woodi fännibaase täis. Vaadake parem filmi ja laske end kaasa viia selle mängulisusest ja naivismist. 
 Kosmoselaev sisaldas ameerika keskklassi kodu köögimööblit.
 Dušikardinad sobisid nii lennukikabiini kui ufolaeva dekoreerima.

No comments:

Post a Comment