Sunday, June 10, 2012

"Lifeforce" (1985)

Selle briti sci-fi peamiseks süüks on tõsiasi, et tegu on 80ndate filmiga. Mistõttu visuaal ja naiivsevõitu kosmosevampiiride kujutus võib tekitada soovi seda B-filmide alla paigutada. Tegelikult on tegu igati korraliku linateosega, kus on mitu head näitlejatööd, oma aja kohta silmapaistvad eriefektid (võitis selle eest Saturni auhinnagi) ning arvestatav eelarve (millest tagasi ei teenitud pooltki). Tegu on hea vaatamisega ka keelt põses hoidmata. Märkimisväärne on veel filmi muusika, mida esitab Londoni Sümfooniaorkester.
Teisalt esineb tõesti mitmeid B-kinole omaseid jooni  - loogikavead sci-fi osas, kohati puised dialoogid ning arvestatav erootiline alatoon (peakurjami, kauni Mathilda May garderoobile eriti raha ei kulutatud).
Kosmonaudid avastavad tundmatult kosmoselaevalt 3 humanoidi ning võtavad nad pahaaimamatult edasiseks uurimiseks kaasa. Naasmisel süttib aga laevas tulekahju, millest pääseb eluga vaid kolonel Tom Carlsen (Steve Railsback) ning muidugi külalised kosmosest. 
Peagi selgub, et humanoidide näol on tegu elujõudu imevate vampiiridega, kes Maale tõsist ohtu kujutavad. Carlsen aga pole sugugi rääkinud kogu tõtt "Churchilli" pardal toimunust. Stsenaarium põhineb Colin Wilsoni ulmeromaanil "Space Vampires". See oli ka produktsiooni nimi, kuid muudeti ära, sest viitas liialt exploitation kinole. "Lifeforce" kõlas väärikamalt.
Filmis on episoode igale maitsele - kosmost, klassikalist vampiirilugu, zombisid, apokalüptilist kaost Londoni peal, lendkoletisi, esoteerikat, jne.
Mõni ime, et nii mitmekesise loo põhjal tekkis erinevaid assotsiatsioone. Esiteks eestigi rahvausundis keskne arusaam väest, universumis laiali jaotunud elujõust, mida võib üle kanda ühelt objektilt teisele ja mida mõnel inimesel on rohkem kui teistel. 
Arvatavasti meeldiks film ka feministliku teooria pooldajatele - lugu sellest, kuidas paljas chick peaaegu maailma vallutas, muutes naiselikud nõrkused tugevusteks, on päris tugev girl power. Lisaks võib sisse visata psühhoanalüütilist lähenemist - seks, surm ja unenäod on põhielemendid, mille ümber tegelaste hirmud ja lootused on koondunud. Nii et meelelahutuslik, mõtlemapanev ja äge film.
Stiilinäide dialoogist:
Colonel Colin Caine: You mean life after death?
Dr. Hans Fallada : Yes.
Colonel Colin Caine : Is there?
Dr. Hans Fallada : What?
Colonel Colin Caine : Life after death?
Dr. Hans Fallada : Do you really want to know?
Colonel Colin Caine : No.
Dr. Hans Fallada : Well, to answer your question, yes...

No comments:

Post a Comment