Tuesday, June 12, 2012

"Message from Space" (1978)

"Message from Space" ("Uchu kara no messeji") on Jaapani rip-off Tähesõdadest. Nii tegelaskujude, relvastuse, eriefektide, screenplay kui mitmes muus osas. Samas on siin ka omajagu "Jaapanit" sisse pandud, mis muudab selle kohati sürrealistlikumaks ja annab omanäolisuse. Kindlasti lõbusam vaatamine kui Tähesõdade originaalid. Üldise välimuse poolest meenutas kohati Ivan Ptuško töid.
Omal ajal oli ta kalleim Jaapani film, mis iial tehtud. Praegu see enam nii väga välja ei paista, kuid suurejoonelised on rohked tagaajamised kosmoses, mõõgavõitlused ja plahvatused kindlasti.
Jilutia planeedi on vallutanud kuri imperaator Rockseia oma terassõduritega (ülal pildil -> see on halo, tegelikult oli Rockseia enam-vähem normaalsuuruses). Jilutia rahumeelsed lillepärgades elanikud pöörduvad targa vana mehe poolde, kes laseb lendu 8 kosmilist pähklit, mis peavad Jilutia printsessi juhatama 8 sõdalase juurde, kellele on saatusest määratud planeet päästa.
Pähklid lendavad Maale ja valivad välja ühe Jaapani sõpruskonna + erruläinud sõjaväelase. Üks tegelane oli kuskilt mujalt planeedilt ka, aga see ilmub alles filmi lõpus.
Sõbrad ei taha algul maailma päästma minna, vaid rokkmuusikat kuulata ja juua. Rockseia aga näeb Maad, leiab, et see on hästi ilus ja tuleb vallutama. Siis peavad pähklimehed juba midagi ette võtma.
Filmis on päris mitu jutuliini, ning vähemalt algul tekib iga natukese aja tagant mõni uus juurde. Samuti on palju pobisemist, mis muudab suuresti irratsionaalsed tegutsemised veelgi segasemaks. Kui need tehnilised apsud kõrvale jätta, on tegu suuresti nauditava vaatamisega, mis on ilus, põnev ja naljakas -> highly recommended!
Mõned episoodid (nt kui üks nõid-vanamoor tahtis oma koledat poega printsessile mehele sokutada) ei oma põhiliiniga absoluutselt mingit seost. Ma arvan, et kui kõik ebaoluline välja lõigata, oleks tegu poole lühema (aga ka poole igavama) vaatamisega.
 Üks kangelastest kosmoses jaanimardikaid püüdmas.
Alguses olid tal mustad retuusid, siis rohelised ja lõpuks jälle mustad.
 Rockseia kuri vanaema, kel oli surnupealuudega ratastool ja kes elas mingis kapis, 
kust ta aegajalt plehku pani.
 Sõbralik robot Beba 2 sai samuti helendava võlupähkli osaliseks.
 Targa vana mehe arhetüüp.
Piu-pau, pahh-pahh...
Ma täiega fännasin fakti, ei jilutlastel oli päris kosmoseLAEV,
mis nägi jube ilus ja graatsiline välja.

No comments:

Post a Comment